Amsterdam Troy Project 2019

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 9.200 (44%)

Wetenschappers en studenten Archeologie van de Universiteit van Amsterdam gaan in 2019 opgraven in het antieke Troje in Turkije. Ons onderzoek maakt deel uit van een Turks-Nederlands wetenschappelijk samenwerkingsprogramma. Het Amsterdamse team richt zich specifiek op de archeologie van de archeologie. Wij onderzoeken de opgravingsmethoden en de overblijfselen van de archeologen die op site hebben gewerkt. In plaats van de Trojaanse oorlog en het paard van Troje, zoeken we naar het proces van archeologie zelf!

Achtergrond van het project

Troje is één van de meest bekende archeologische plaatsen. De Homerische verhalen over de Trojaanse oorlog en het paard spreken al generaties lang tot de verbeelding. Al sinds 1863 vinden er opgravingen plaats in de burcht van Troje. Beroemde archelogen leidden er grote opgravingen, zoals Heinrich Schliemann, Wilhelm Dörpfeld, Carl Blegen en Manfred Korfmann.

In 2016 begonnen Turkse wetenschappers, onder leiding van Prof. Dr. Rüstem Aslan van de Onsekiz Mart Universiteit in Çanakkale, nieuwe opgravingen in Troje. En zij hebben archeologen van de Universiteit van Amsterdam gevraagd om mee te werken. Het Amsterdamse team wordt geleid door Dr. Gert Jan van Wijngaarden. Met zijn studenten doet hij deze zomer experimenteel, innoverend onderzoek op deze mythische plek.

Belang van het onderzoek

In de meer dan 150 jaar dat er onderzoek in Troje plaatsvindt is er veel veranderd in de archeologische praktijk. Denk aan de introductie van fotografie en film, nieuwe dateringsmethoden en aan nieuwe theoretische benaderingen en digitale documentatie. Daarom richten de Amsterdamse archeologen richten zich specifiek op het belang van Troje voor de geschiedenis van archeologisch veldwerk: Archeologie van de Archeologie! Wij willen weten welke invloed dit alles heeft gehad op de interpretaties over Troje. Dit zal ons helpen het proces van archeologie beter te snappen. 

Wat gaan we doen?

In de zomer van 2019 zullen van Wijngaarden en zijn studenten opgravingen doen op vier plekken in Troje. We zullen twee oude opgravingsputten, respectievelijk uit 1884 en 1990, opnieuw gaan opgraven. Ook zullen we opgraven in storthopen van de opgravingen uit 1873 en 1936. Daarnaast zullen we de documentatie van de oude opgravingen bestuderen die in Troje aanwezig is en in archieven in Tübingen (D) en Cincinnati (USA). De gegevens in die documenten kunnen we dan vergelijken met de situatie in de Trojaanse grond.

Waar draagt u aan bij?

Wij vragen uw hulp om dit bijzondere project te financieren. Uw bijdrage zal worden gebruikt om de logistieke kosten van het project te dekken: reiskosten, onderdak, autohuur en dergelijke. Als donateur van dir project zult regelmatig en als eerste geïnformeerd worden over onze ontdekkingen in Troje!

Rianne de Beer volgt de Research Master studie Heritage, Memory & Archaeology. Ze heeft een achtergrond in restauratie en conservering van cultureel erfgoed. In Troje zal zij richten op het verkrijgen van informatie uit de archeologische vondsten van Troje.

 

 

Nina Magdelijns verkreeg haar BA diploma Archeologie en volgt momenteel de Research Master. Ze heeft op opgravingen in Italië en Nederland gewerkt en was trench supervisor in Troje gedurende 2017 en 2018. Ze is bezig met haar scriptie over de Archeologie van de Archeologie in Troje.

 

 

Vita Gerritsen rondt momenteel haar Research Master in de Archeologie af. Ze heeft een bijzondere interesse in het oostelijk Egeïsch gebied. In het Troje Project richt zij zich op de opgravingen van Heinrich Schiemann.

 

 

Iris Korver studeert Mediterrane Archeologie. Zij heeft een bijzondere interesse voor wetenschappelijke technieken die worden toegepast in de archeologie. Zij zal zich in Troje vooral richten op de campagnes van M. Korfmann (1988-2005).   

 

 

Maria Camila Marin is een Masters student in Archeologie. Met het project Archaeologie van de Archeologie In Troje hoopt ze meer te leren over nieuwe benaderingen in veldwerk en de uitdagingen van archeologisch onderzoek.

 

 

Bart Rendering is afgestudeerd met een MA Acheologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Hij werkt nu in de Nederlandse archeologie, maar komt al voor de vierde keer naar Troje. In Troje leidt hij het veldwerk van het Nederlandse team.

  

 

Jitte Waagen werkt als digitaal archeoloog bij het Amsterdam Centre of Ancient Studies and Archaeology en bij het 4D Research Lab. Tot zijn specialismen behoren Geo-ICT, kwantitatief modelleren en fotogrammetrie. Hij zal een nieuwe en high-tech drone meebrengen naar Troje om prachtige foto's en 3D scans van de site te maken.

 

  

Gert Jan van Wijngaarden is Universitair Hoofddocent Mediterrane Archeologie. Zijn interesses omvatten de theorie en methodiek van archeologie, wat geleid heeft tot het Amsterdamse Troje Project.

Het bedrag dat nodig is voor het  onderzoek in Troje dit jaar is € 15.700,-. Uit leningen en cursussen afgelopen winter is € 1.500,- beschikbaar. Het Amsterdamse Universiteits Fonds heeft toegezegd € 5.000,- te willen financieren MITS wij zelf  het overige bedrag van € 9.200,- bijeen brengen. Daarvoor vragen wij dus uw hulp!

TARGET 1: Archief onderzoek in Tübingen, Duitsland: € 2.150,- (€ 1.500,- reeds beschikbaar, nog € 650,- nodig)

TARGET 2: Archiefonderzoek in Cincinnati USA: € 4.020,-

TARGET 3: Opgravingen in Troje in de zomer: € 4.530,-

TARGET 4: Bijdrage AUF komt dan beschikbaar: € 5.000,-             

De geworven gelden zullen voor het project worden beheerd door het Amsterdamse Universiteits Fonds (AUF). Het AUF is een ANBI en uw gift kan dus belastingvoordeel opleveren.

De financiële administratie van het project wordt gedaan door de onderzoeksschool AHM van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de UvA.

Voor een gedetailleerd budget van het Amsterdamse Troje Project kunt u contact opnemen met Gert Jan van Wijngaarden

Voor meer informatie of vragen bent u van harte welkom om contact op te nemen met Gert Jan van Wijngaarden via:

G.J.M.vanWijngaarden@uva.nl

Bekijk alle
07-04-2019 | 18:13 Ik reis in de voetsporen van Alexander de Grote.
07-04-2019 | 18:06 Enjoy this opportunity!
06-04-2019 | 20:07 Veel plezier alvast Nina!
06-04-2019 | 17:01
06-04-2019 | 16:17 Succes Nina!
Bekijk alle

De eerste week in Troje

28-07-2019 | 15:08 De eerste week in Troje is inmiddels voorbij en de opgravingen zijn begonnen. We werken goed samen met onze Turkse collega's. Indien u via eennieuwsbrief geïnformeerd wil blijven over de voorstgang, stuurt u dan s.v.p. een brief naar G.J.M.vanWijngaarden@uva.nl, dan wordt u op de ontvangerslijst geplaatst
Lees meer