Run for Freedom of Movement

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 3.090 (100%)

Op 27 december 2017 is het vluchtelingenkamp in Katsikas, in het noorden van Griekenland, heropend. Momenteel wonen er rond de 350 mensen vanuit verschillende delen van de wereld. Dit betekent dat ons interculturele FabLab, Habibi.Works, gelegen op loopafstand van het kamp, nu drukker is dan ooit. Samen met de bewoners van het kamp hebben we besloten mee te doen aan de Halve Marathon van Olympia, om op deze manier aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen in Griekenland en het fundamentele recht op vrijheid van beweging.

In totaal willen 20 renners van kamp Katsikas en Habibi.Works deelnemen aan de Halve Marathon van Olympia. Ons doel is om €3.090 op te halen en op deze manier mensen uit kamp Katsikas de gelegenheid te geven om te rennen voor hun recht op bewegingsvrijheid. Het opgehaalde geld zal alle kosten die gepaard gaan met de deelname aan de halve marathon dekken. Dit omvat: registratie kosten, transport, accomodatie, eten en running-gear. Elke Eurocent die daarbovenop opgehaald wordt zal direct ten goede komen aan het realiseren van nieuwe projecten in onze makerspace Habibi.Works. Mocht het streefbedrag niet gehaald worden, dan zullen de kosten van zoveel deelnemers als het opgehaalde bedrag toelaat gedekt worden. Help ons om deelname voor alle 20 super gemotiveerde en enthousiaste renners te garanderen!

We zullen de Halve Marathon van Olympia rennen in de historische stad Olympia. Voor iedereen die ons team in levende lijve wil supporten tijdens de race, wij juichen met z’n allen bij de finishlijn in het eeuwenoude Olympia.

Steun de renners in hun streven om te rennen voor hun recht op bewegingsvrijheid in de halve marathon van Olympia.

Ahmad      

Ahmad komt uit Syrië, Aleppo. Hij is 22 jaar oud. In Syrië runde hij zijn eigen supermarkt. Hij ontvluchte Syrië in 2016 en is sinds juni 2017 in Griekenland. 

“Deze halve marathon vertegenwoordigd een doel voor mij, en ik zal mijn best doen om dat doel te bereiken. De mogelijkheid om te rennen symboliseert de bewegingsvrijheid die de meeste vluchtelingen niet hebben in Griekenland.” 

                                                                 

Mustafa      

Mustafa komt uit Afhanistan, Ghazni. Hij is 25 jaar. In Afghanistan studeerde hij Natuurkunde aan Kabul University. Het verliet Afghanistan in augustus 2016 en is sinds die tijd in Griekenland in afwachtig van zijn asielaanvraag.

"Rennen is goed voor onze gezondheid en voor innerlijke rust. We rennen om onze psychische kracht te versterken. Door te rennen kan ik mijn gedachten afzetten van de situatie waarin mensen hier in Griekenland zich bevinden."

                                               

 Ghazem     

Ghazem komt uit Afghanistan, Mazarshrif. Hij is 32 jaar. Voordat hij naar Griekenland kwam, werkte hij als lasser.  Hij verliet Afghanistan in 2004 en vluchte naar Iran. In augustus 2017 verliet hij Iran en sindsdien verblijft hij in Griekenland.

"Ik ren voor mijn gezondheid. Ik wil gewoon gezond zijn. Daarnaast kunnen we zo laten zien dat mensen nog steeds in vluchtelingenkampen wonen, hun leven op stand-by, wachtend tot er een beslissing voor ze gemaakt wordt."

                                                                    

Baktash

Baktash komt uit Afghanistan, Baghlan. Hij is 20 jaar. In Afghanistan werkte hij als kleermaker. Hij houdt van sport en doet al jaren aan Muay Tai.Hij verliet Afghanistan in augustus 2017 en is sinds die tijd in Griekenland. 

"Het is goed voor mijn gezondheid en ik wil trots op mezelf kunnen zijn. We rennen als een symbool voor bewegingsvrijheid. Helaas hebben wij geen echte bewegingsvrijheid."

                                                           

Husseini    

Husseini komt uit Afghanistan, Samangana. Hij is 24 jaar. Hij groeide op in Iran en kwam naar Griekenland in oktober 2017.

"Ik hou van sporten en hardlopen. Het is goed voor mijn gezondheid. Ik zit vast in Griekenland en word van kamp naar kamp gebracht. Dat is niet mijn keuze. Meedoen aan de loop is mijn keuze. Ik kies ervoor om te rennen"

Samat       

Samat komt uit Afghanistan, Maydan Wardak. Hij is 25 jaar. In Afghanistan was hij commandant in het leger. Hij verliet Afghanistan in oktober 2017 en is sinds die tijd in Griekenland. 

"Ik hou van hardlopen en gezond zijn. Het is goed voor mijn lichaam. Ik wil rennen om duidelijk te maken aan mensen dat de 'crisis' nog lang niet voorbij is. We zitten nog steeds vast in Griekenland met weinig hoop op een andere eindbestemming."

Elske      

Elske komt uit Nederland, Den Haag. Ze is 27 jaar en werkt in Habibi.Works vanaf het moment dat ze op de fiets in Griekenland aankwam in juni 2017.

“Hardlopen is voor mij de perfecte manier om te ontspannen en tegelijkertijd interactie aan te gaan met onze geweldige buren uit kamp Katsikas. Streven naar een gezamelijk doel is leuk en schept een band! Verder denk ik dat het belangrijk is om de situatie van vluchtelingen hier aan te kaarten. Het lijkt erop dat mensen in Europa de vluchtelingen hier vergeten zijn, maar mensen zitten nog steeds vast in Griekenland zonder bewegingsvrijheid.”

                                                             

Kiki       

Kiki komt uit Duitsland, Berlijn. Ze is 27 jaar en werkt in Habibi.Works sinds februari 2017.

"Ik wil rennen om bewustwording te creëren voor de situatie van vluchtelingen in Griekenland en om mijn solidariteit te betuigen aan mensen die hier tegen hun wil in vast zitten. Daarbij helpt hardlopen me om fit te blijven, is het een manier om in balans te blijven en is het een geweldige teambuilding ervaring”

           

Dia

Dia komt uit Palestina, Tabariya. Hij groeide op in Damascus, Syrië, in Yarmouk Camp. Hij is 27 jaar oud. Dia werkte als elektriciën en speelde voetbal op professioneel niveau. Hij verliet Syrië in 2012 en kwam naar Griekenland in juli 2017.

"Rennen helpt me om van mijn stress en onrust af te komen. Het zorgt voor een goede lichamelijke gezondheid en een goed figuur. Ik wil rennen voor bewegingsvrijheid omdat het mensen en culturen verenigt." 

Morteza

Morteza komt uit Afghanistan, Daikondi, maar groeide op in Iran. Hij is 21 jaar oud. Voordat hij vanuit Iran vertrok behaalde hij zijn middelbare school diploma. Hij verliet Iran in oktober 2017 is sindsdien in Griekenland. 

"Rennen is goed voor mijn gezondheid en mijn doel is om de race te winnen. Vroeger was ik badminton kampioen in Turkije. Hier wil ik verder gaan met sporten. Ik wil rennen voor bewegingsvrijheid omdat iedereen het recht zou moeten hebben om zich vrij te kunnen bewegen."

Eugene

Eugene komt uit Kameroen, Baminda. Hij is 30 jaar oud. In Kameroen werkte hij als automonteur. Hij verliet Kameroen in 2016 en kwam naar Griekenland in november 2017. 

"Ik wil de halve marathon rennen omdat het mijn gedachten afleidt van de aanhoudende verveling in het kamp. Ik wil meedoen aan deze specefieke loop omdat ik denk dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zich vrij te kunnen bewegen."

Abbaas

Abbaas komt uit Syrië, Aleppo. Hij is 19 jaar oud. In Syrië speelde hij voetbal op professioneel niveau bij Halab Al-Tehat. Hij verliet Syrië in oktober 2017 en is sinds die tijd in Griekenland. Als gevolg van de oorlog kon hij gedurende zijn laatste twee jaar in Syrië niet voetballen.

"Ik wil deelnemen om mijn fysieke gezondheid versterken zodat ik beter kan voetballen. Mijn wens is om voor Borussia Dortmund te kunnen spelen. Sporten is mijn droom en ik wil een goede voetballer worden"

                                             

Tot 1 maart 2018, de registratie deadline voor de loop, zullen we nieuwe renners toevoegen. Blijf kijken :-)

Meer dan twee jaar geleden is de non-profit organisatie -Soup and Socks e.V.- opgericht als een reactie op de toestroom van vluchtelingen die vast zaten, en nog steeds vast zitten, in Griekeland. Onder beheer van Soup and Socks werd In Augustus 2016 Habibi.Works opgericht -een FabLab of freedom in Katsikas, Griekenland. Habibi.Works biedt een platform voor educatie, empowerment en ontmoeting. De verschillende werkplaatsen (keuken, houtwerkplaats, metaalwerkplaats, zeefdrukken, handwerk atelier, beauty salon en Media Lab) bieden mensen uit zowel de lokale gemeenschap als uit de nabijgelegen vluchtelingen kampen de gelegenheid om actief te zijn, hun potentie te ontdekken, kennis te delen, nieuwe skills te vergaren, en nuttige voorwerpen te maken die ze in hun dagelijks leven kunnen gebruiken.

Ons belangrijkste uitgangspunt is niet om iets voor mensen te doen, maar om iets samen met mensen te doen. Onze focus is het bieden en managen van de platforms die mensen in staat stellen om actief en creatief te zijn en hun potentie te ontdekken. We dragen zo veel mogelijk verantwoordelijkheden over aan de gebruikers van onze ruimte, en proberen zoveel mogelijk Grieken bij het project te betrekken. Iedere dag ondersteunen we de makers in het implementeren van hun ideeën, waarbij  de benadering altijd is om mensen een skill te leren in plaats van een taak voor ze uitvoeren. Gezien de steeds veranderende omstandigheden blijven we flexibel en passen we ons aan aan de behoeften van de gemeenschap. Kijk hier naar wat we tot nog toe hebben bereikt. Ontvouwen van potentieel. Het werkt.

Bekijk alle
29-03-2018 | 12:44 All the best, runners! Love from Italy
29-03-2018 | 10:01
28-03-2018 | 17:08
28-03-2018 | 15:00 Support from Lebanon (with Sophie)
28-03-2018 | 13:45 Ik hoop echt dat iedereen mee kan. Heel veel plezier en succes
Bekijk alle

WE DID IT!!!

03-04-2018 | 09:00  Nogmaals ontzettend bedankt voor je donatie aan de Run For Freedom of Movement. Het was een heel mooi weekend. De zon scheen, we werden van alle kanten aangemoedigd en het parcour was prachtig, met als klap op de vuurpijl de finish in het historische Olympia. De renners waren super gemotiveerd en zo blij om mee te kunnen doen aan dit evenement en even weg te zijn van de dagelijkse sleur in het kamp. Zonder jouw hulp hadden we dit niet mogelijk kunnen maken. Wij hopen dat dit slechts het begin is van veel meer gelijksoortige evenementen voor dit unieke team.
Lees meer