Markermeer

Closed You can't donate or start fundraising anymore

Onderzoeksschip voor Markermeer

Het is slecht gesteld met de leefbaarheid in het Markermeer: vogels en vissen verdwijnen in rap tempo. De oorzaak van dit probleem is niet duidelijk, simpelweg omdat er geen mogelijkheid bestaat om goed onderzoek te doen. Een boot waarmee experimenteel veldonderzoek kan worden verricht in ons eigen Markermeer, leidt tot nieuwe kansen voor onderzoek.

Markermeer onder druk

Het Markermeer is een beschermd natuurgebied met een grote natuurwaarde. Het is echter slecht gesteld met de leefbaarheid: vogels en vissen verdwijnen in rap tempo. 

Om het tij te keren worden talloze initiatieven ontwikkeld, maar omdat niet bekend is hoe het systeem werkt, is het ook niet duidelijk of die initiatieven wel het gewenste resultaat zullen hebben. Harm van der Geest, aquatisch ecoloog bij het UvA-Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, wil met zijn collega's een schip om veldonderzoek mee te doen.

'Met een onderzoeksschip waarmee veilig veldonderzoek kan worden verricht, kunnen we informatie verzamelen om het systeem te gaan begrijpen. Nu is het vreemd genoeg eenvoudiger en veiliger om op zee onderzoek te doen dan op het Markermeer. Dat moet anders kunnen!'

Apparatuur en voorzieningen

Om veilig te kunnen werken zijn onder meer navigatieapparatuur reddingsvesten, overlevingspakken en ‘safety equipment’ nodig. Daarnaast is een schip niet compleet zonder nautische toebehoren zoals stootwillen, lijnen, ankers en vlaggen. Als laatste is speciale onderzoeksapparatuur nodig zoals ‘gravity cores’ voor het nemen van bodemmonsters, of een sonar voor het opsporen van mosselbanken en waterplanten. 

Wil je bijdragen?

Om ons nieuwe onderzoeksschip in te richten is een crowdfundcampagne gestart! Ook jij kunt je bijdrage leveren. Dat kan al vanaf 10 euro.

Hoofdprijs

De vijf meest gulle gevers (minimaal 750 euro) krijgen een VIP-plek aan boord tijdens de SAIL-In parade van SAIL Amsterdam in 2020. Je vaart mee van IJmuiden naar Amsterdam met geweldig zicht op de imposante windjammers en Tall Ships. Een unieke kans op de eerste rang te zitten bij dit geweldige evenement!

Sponsoring

Voor watersport- en nautische bedrijven is het mogelijk om in geld of in natura een bijdrage te leveren. Neem voor meer informatie over sponsormogelijkheden contact op met Harm van der Geest

 

Bekijk de voortgang van dit project en lees over onderzoek naar het Markeer op www.markermeer-onderzoek.nl.

Marissa Otten

otten@uva.nl

€10 Donate Je steunt de inrichting van ons onderzoeksschip, en daar zijn we je zeer dankbaar voor. - Je steunt de inrichting van ons onderzoeksschip, en daar zijn we je zeer dankbaar voor. 3 donors €25 Donate Je ontvangt een reageerbuis gevuld met water uit het Markermeer, voorzien van een analyserapport uit het laboratorium van de UvA. - Je ontvangt een reageerbuis gevuld met water uit het Markermeer, voorzien van een analyserapport uit het laboratorium van de UvA. 2 donors €50 Donate Recommended Bovenstaande plus je mag terug naar de collegebanken van de UvA voor een interessante lezing over ons onderzoek. - Bovenstaande plus je mag terug naar de collegebanken van de UvA voor een interessante lezing over ons onderzoek. 2 donors €100 Donate Bovenstaande plus een exclusief CREW-member T-shirt met logo van het onderzoeksschip, in je eigen maat. Word onderdeel van het researchteam! - Bovenstaande plus een exclusief CREW-member T-shirt met logo van het onderzoeksschip, in je eigen maat. Word onderdeel van het researchteam! 3 donors €250 Donate Bovenstaande plus een uitnodiging voor de doopplechtigheid van ons schip.  - Bovenstaande plus een uitnodiging voor de doopplechtigheid van ons schip. €500 Donate Bovenstaande plus een exclusieve excursie op het Markermeer op ons onderzoeksschip. Misschien nemen we dan direct enkele bodemmonsters voor ons onderzoek. Alleen voor mensen met zeebenen! - Bovenstaande plus een exclusieve excursie op het Markermeer op ons onderzoeksschip. Misschien nemen we dan direct enkele bodemmonsters voor ons onderzoek. Alleen voor mensen met zeebenen!