Draag bij aan de lustrumtournee van het Sweelinckorkest

Closed You can't donate or start fundraising anymore
from €5,000 (78%)

Draag bij aan de lustrumtournee van het Sweelinckorkest

 

Dit jaar bestaat het Sweelinck 145 jaar en wij vieren dit lustrum door op tournee te gaan naar Roemenië en Bulgarije!

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck is opgericht in 1878 en is daarmee het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Het Sweelinckorkest bestaat uit ongeveer negentig enthousiaste studenten van (Amsterdamse) universiteiten, hogescholen en conservatoria. Het orkest biedt deze studenten de mogelijkheid om op hoog niveau hun muzikale talent te ontwikkelen en op bijzondere locaties in binnen- en buitenland concerten te geven.

Het Sweelinckorkest gaat normaliter iedere twee jaar op tournee, om zo al zijn leden kennis te laten maken met nieuwe culturen. Door opvallende avonturen ontstaat er een sterkere band in het orkest, met levenslange vriendschappen en in sommige gevallen zelfs huwelijken als gevolg. Omdat door de coronacrisis de laatste reis van het orkest inmiddels jaren geleden is, hoopt het Sweelinckorkest nu zijn leden de kans te geven om weer een muzikale reis mee te maken.

Dit jaar gaat het orkest op tournee naar Roemenië en Bulgarije. Buitenlandse tournees van het Sweelinckorkest worden altijd gekarakteriseerd door bijzondere bestemmingen. Het orkest ambieert om de leden een unieke culturele ervaring te bieden. Roemenië en Bulgarije zijn dan ook landen waar veel orkestleden nog nooit zijn geweest. Dit biedt ook de mogelijkheid om culturen die elkaar niet vaak kruisen met elkaar in aanraking te brengen. In Roemenië zullen wij de steden Sibiu, Brasov en Boekarest bezoeken. Daarnaast zullen we Varna bezoeken, een stad aan de kust van de Zwarte Zee in Bulgarije.

Een belangrijk doel voor de tournee is toegang bieden tot muziek op een hoog niveau aan een breed publiek. We spelen een programma met grootse werken van Stravinsky, Dukas, Ravel en Bartók. De concerten tijdens de tournee zijn gratis toegankelijk, wat mogelijk gemaakt wordt door de opbrengst van deze crowdfunding. Hierdoor wordt het laagdrempelig voor de plaatselijke bevolking om kennis te maken met klassieke muziek. Zeker in Roemenië en Bulgarije is dit geen vanzelfsprekendheid.

In Boekarest geeft het orkest een bijzonder concert. We werken samen met een stichting die opkomt voor mensen met een beperking in Roemenië. Samen organiseren we een middag en geven we deze mensen een kijkje in de wereld van muziek. Het wordt daarmee het eerste concert van een symfonieorkest in Roemenië dat volledig inclusief is en toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarnaast is duurzaamheid een essentieel onderdeel van onze tournee. We zijn daarom ook enorm trots op onze samenwerking met de Black Jaguar Foundation, die zich vol overgave inzet voor de herbebossing van de Amazone.

Met uw steun kan het Sweelinckorkest niet alleen op een prachtige tournee, maar draagt u ook bij aan de promotie van klassieke muziek wereldwijd. Bijdragen gaan direct naar uitgaven voor transport, accommodatie en instrumenthuur. Wij danken u voor uw bijdrage.